Artikel ur Nacka Värmdö Posten den 24 aug 2016
       
     
Drömlokalen får hedersomnämnande av Nacka Kommun
       
     
Artikel ur Nacka Värmdö Posten den 24 aug 2016
       
     
Artikel ur Nacka Värmdö Posten den 24 aug 2016

I källaren under Konstnärernas kollektivverkstad (KKV) i Sickla finns sedan ett par år Drömlokalen. Där har funktionshindrade och många andra ägnat sig åt många konstformer och nu ställs deras verk ut i Nacka konsthall.

När NVP är på besök är Christian Kindstrand och Joakim Ljunggren i lokalen för att dreja. De har en CP-skada och på grund av det ett rörelsehinder, men just drejning har visat sig vara ett bra sätt att arbeta med kropp och händer för att skapa.

Det är Eva Ziggy Berglund som tagit initiativ till Drömlokalen och idag håller ett tiotal konstnärer kurser och träffar i många tekniker och konstformer.

– När deltagarna i våra grupper kommer hit, har de möjlighet att själva välja i vilka material och med vilka tekniker de vill arbeta. Dessutom träffar de andra som de kan välja att jobba ihop med eller inte, säger hon. Det blir som en liten familj av alla sorters människor.

Arbete i konsthallen

Boel Ljunggren är mamma till Joakim Ljunggren, som drejat mycket under sommaren. Han kommer att visa verk i utställningen.

– Att få välja själv vad man vill göra och vad det ska bli är en mänsklig rättighet, säger Boel Ljunggren.

– Att bestämma över leran gör att man blir stark i armar och händer. Jag får se vad det blir. Det är roligt oavsett vad jag gör. Och jag får träffa folk och snacka, säger Christian Kindstrand.

– Ibland målar jag och ritar istället för att dreja. Jag kommer hit så ofta jag kan.

En brontosaurus är ett verk som alla deltagare har kunnat vara med att skapa, och arbetet med den kommer att fortsätta i Nacka konsthall.

– Det här är fortfarande ett experiment, och vi utvecklar verksamheten hela tiden. Nu vill vi visa vår verksamhet som fokuserar på processen och skapandeögonblicket.

– De konstnärer som vill vara med och leda något kan kontakta oss, säger Eva Ziggy Berglund.

Lennart Spetz

Drömlokalen får hedersomnämnande av Nacka Kommun
       
     
Drömlokalen får hedersomnämnande av Nacka Kommun

Drömlokalen fick hedersomnändande när Nacka Kommun delade ut “tillgänglighetspriser” i december 2017. Motiveringen lyder:

“Drömlokalen inspirerar barn och unga med olika funktionsnedsättningar att leva ut sin kreativitet och ger förutsättningar för egna idéer i att våga skapa. Till Drömlokalen kan man komma och förverkliga sina drömmar”.